Bigiyari kleuren

30 jaar - Groen
40 jaar - Rose
50 jaar - Geel
60 jaar - Lila
70 jaar - Bruin/Creme of Bordeaux/Creme
80 jaar - Blauw/Grijs of Blueblack

Bigiyari (kroongetal)
blog1

In Suriname komt het haast niet voor dat men uit gemaksoverwegingen naar de supermarkt stapt en traiteur gaat voor kant-en-klare happen. Het is normaal om een week in de keuken te staan om hun gasten te verwennen met traditionele pasteien, ovenschotels, zelfgebakken koekjes, zelf klaargemaakte siropen en andere traditionele dranken e.d. Er wordt heel veel moeite voor gedaan en de kosten zijn niet gering (zeker in verhouding tot de inkomens). Vandaar ook dat veel Surinamers hun verjaardag eens in de vijf jaar vieren. Maar dan wel goed!

De belangrijkste is de ‘bigiyari’ als iemand een speciale verjaardag viert namelijk een kroonjaar (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 jaar). Bij een bigiyari hoort muziek. Natuurlijk verschilt dit van persoon tot persoon en is daarbij ook nog eens afhankelijk van de culturele achtergrond van de persoon. In elk geval hoort bij een feest muziek en dit is dan ook in de grote omtrek te horen. Of het nu om een live band, een brassband of een dj gaat, het geluid zal de feeststemming beheersen.

Bazuinkoor
Vroeger kon men in Suriname een familielid die jarig was vroeg in de morgen met bazuinkoor verassen. De bazuin is een ander woord voor de schuiftrompet, de trombone. De groep kon bestaan uit 2 man of meer. Het was over het algemeen een kleine groep. Deze groep had meestal als muziekinstrument een trompet bij zich. Dit orkest speelt veelal een vast en bekend repertoire met religieuze herkomst. De muzikanten maken voor korte tijd deel uit van de bijeenkomst en worden als bekenden van de familie onthaald met eten en drank. Indien een bazuinkoor ook slagwerkers kent wordt dit een Groot Bazuinkoor genoemd.

A di mi yere yu friyari
"A di mi yere yu friyari" is een populair verjaardagslied in Suriname. The tekst is in het Sranan Tongo (Surinaams). Het lied bestaat uit slechts 2 verzen waarvan de eerste of beiden gezongen kunnen worden. Kinderen vinden het leuk om na het eerste vers te schreeuwen "hachoo" ( een naboosting van een genies). De deun is afkomstig van het beroemde “The Batlle Hymn of the Republic, een hymne van de Amerikaanse burgeroorlog, meer bekend om het refrain “Glorie! Glorie! Hallelujah!”.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

OFFERTE

Terug

Groot Bazuin
Grootbazuin aanvraag  Partner in Nederland
   Switi Ten (Raoul)
   +31 61551 5099

  Partner in Suriname
   Stanvaste (John Vakkers)
   +597 865 0948